BOGSTAVMALEREN POUL PEDERSEN

KUNSTBOG

Den visuelle digter

Bogstavmaleren Poul Pedersen

Poul Pedersen bliver kaldt bogstavmaleren fordi han i størstedelen af sin kunstneriske produktion har arbejdet med bogstaver, ord og tegn. Hans værker er kendetegnet ved at være undersøgende, legende, humoristiske og poetiske. De befinder sig et sted mellem konceptkunst og konkret poesi, med et islæt af dadaisme.

Det hele begyndte midt i tresserne i avantgardemiljøet ’Ung Kunst’ i Aarhus hvor Poul som 32-årig bygningsmaler sprang ud som kunstner med en happening med titlen ’Happy-End’ og senere samme år med en environment ’Gikrs – udstilling af ord’ på Eksperimentalscenen.

I begyndelsen af 70’erne blev Poul optaget af sprogfilosofi og fulgte nogle forelæsninger på universitetet. Den viden han her erhvervede sig om sprogets underliggende strukturer, tog han med sig og brugte i arbejdet med sine billeder.

I 1978 fik han til opgave at rekonstruere den russiske kunstner Kazimir Malevitjs arkitektoner for Centre Pompidou i Paris. Poul besluttede at rykke sit liv op med rode og flyttede til Paris hvor han har boet og arbejdet siden. Men han har bevaret en stærk tilknytning til Danmark hvor han også har udstillet gennem alle årene.

Et af Poul Pedersens hovedværker er Det stjålne alfabet som hænger på Statsbiblioteket i Aarhus.

Lars Ole Knippel, Jyllands-Posten:

“Bogstavmalerens biograf har bundet en spændende buket bestående af anmeldelser, artikler, interviews og røster, der rækker lige fra superbegejstring til det kritiske. Ligegyldige stemmer er luget ud, for livet er for kort til den slags, mener Poul Pedersen, der både er en ydmyg, generøs og farverig personlighed, som i 1996 modtog Statens Kunstfonds livsvarige ydelse og året efter blev optaget i Den Frie.

(…)

Anne-Mette Riis Rasmussen fortæller levende om Poul Pedersens opvækst og udvikling, ikke mindst den kunstneriske”.

Søren Kronholm, Kristeligt Dagblad:

“Den nu foreliggende biografi om Bogstavmaleren er alsidig læsning, hvor det, der bare kunne være fyld, er fjernet. Her er givet plads til både intervíew, anmeldelser og ytringer, der både rummer ris og ros”.

Søren Brunbech, Bibliotekernes lektørudtalelse

“En veltilrettelagt kunstbog der giver en god præsentation af den anerkendte, men ikke særlig kendte, billedkunstner Poul Pedersen og hans arbejder livet igennem med bogstaver i sine billeder”.

Steffen Lange, Midtjyllands Avis:

“Den visuelle digter – Bogstavmaleren Poul Pedersen” er en vigtig udgivelse, fordi vi langt om længe får et samlet overblik over et kunstnerisk virke, der har spredt sig i mange retninger – uden at blive uinteressant uanset, om det har handlet om ord, bogstaver, malerier eller noget helt fjerde. Derfor er denne udgivelse så velfortjent”.

Den visuelle digter BOGSTAVMALEREN POUL PEDERSEN

192 sider, illustreret i farver
Forlaget North, 2011
Kr. 230,00

Forlaget NORTH, Nørregade 7 C, Kld.
1165 København K

Tlf. 33 11 15 61. Mail: info@northart.dk